Recept DTH

Bloemkool-fetaomelet uit de oven

Lunch of avondmaaltijd voor 2 personen, vegetarisch. Bereiding: 15 minuten + 30 minuten in de oven

Ingrediënten:
350 g bloemkool
50 g feta
4 eieren
150 g magere kwark
1 tl baksoda / natriumbicarbonaat
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
Peper & zout
Olie om in te vetten

Benodigdheden:
Beslagkom, staafmixer met gardefunctie, taartvorm / springvorm (24 cm doorsnede), bakpapier

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloem van de bloemkool in fijne korrels en de stam zo klein mogelijk. Verkruimel de feta.

Meng in een beslagkom de eieren met de kwark, baksoda, tijm en oregano. Breng op smaak met peper en zout en mix gedurende 1 minuut tot een luchtige massa. Roer de bloemkool en feta er vervolgens doorheen.

Klem het bakpapier over de bodem van de taartvorm en smeer de randen in met een beetje olie of boter.

Schenk het eimengsel in de taartvorm en verdeel de bloemkool goed over de bodem. De taartvorm is voor ongeveer 1 cm gevuld. Bak de omelet 30 minuten in de oven.

Let op, dit is geen volledige maaltijd. Serveer het bijvoorbeeld met een tomatensalade of bonensalade:
- Tomatensalade: Snijd 4 tomaten klein en meng deze met 1 el balsamicoazijn, 1 el olijfolie, een handje verse basilicum en peper en zout naar smaak.
- Bonensalade: Bak 1 ui, 1 knoflookteen, 200 g sperziebonen en een in plakjes gesneden winterpeen met peper en zout gedurende 10 minuten op middelhoog vuur, met de deksel op de pan.

Blus daarna af met 2 el balsamicoazijn en meng in een saladekom met sla, 1 tomaat en 1 el olijfolie.

Info, variatie & tips:
• Ben je geen liefhebber van bloemkool? Kies dan voor een broccolistronk, 2 paprika’s, 1 prei, 250 g gehalveerde cherrytomaten, 250g champignons, 300 g wortel of 1 bos lenteui.
• Lekkere extraatjes: Voeg een knoflookteen toe, 1 tl gerookte paprikapoeder of gebruik verse kruiden i.p.v. gedroogde. Ook kun je een mix maken van verschillende soorten groenten.
• Wil je dit gerecht liever voor 3 of 4 personen maken? Vermenigvuldig de hoeveelheden met 1,5 of 2. Per persoon komt er mogelijk 5 minuten oventijd bij.
• Heb je geen taartvorm van 24 cm doorsnede in huis? Geen zogen! Je kunt het ook in een cakevorm gieten of ovenschaal.
• Liever een andere kaas? Hier lekkere alternatieven in de juiste hoeveelheden voor 2 personen: 50 g zachte geitenkaas of mozzarella, 100 g ricotta, 200g hüttenkäse, 40 g Hollandse kaas / harde geitenkaas / Parmezaanse kaas / grana padano.
• Heb je weinig tijd? Maak een bloemkool-scrambled egg! Maak het eimengsel zonder de bloemkool en feta. Bak de bloemkool 3 – 4 minuten in een grote koekenpan, voeg het eimengsel toe en laat al roerende stollen. Voeg in de laatste 30 seconden de feta toe.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg