Recept DTH

Bowl met rijst, tofu & gewokte groenten

met zoet-zure komkommer

Veganistische avondmaaltijd of lunch voor 2 personen.
Bereiding +/- 35 minuten.
 
Ingrediënten:   

½ komkommer
2 el gembersiroop of 2 tl honing
4 el witte wijnazijn
5 el sojasaus
½ tl chilipoeder
¼ tl gemberpoeder
250 g tofu naturel
80 g zilvervliesrijst of bruine basmatirijst
2 duimgrootte stukken gember
1 knoflookteen
Groente naar keuze, bijv.1 ui, 1 broccoli stronk (400-500 g) & 1 courgette
1 ½ el olijfolie
Peper en zout

Benodigdheden: medium kom, grote kom, keukenpapier of een schone theedoek, pan met deksel, wok of hapjespan met deksel, koekenpan

Bereiding:

Breng 175 ml water aan de kook voor de rijst.

Meng in een medium kom 1 el gembersiroop of 1 tl honing met 3 el witte wijnazijn. Snijd de komkommer in dunne halve plakken en meng met de dressing. Bewaar apart en schep regelmatig om.

Meng in een grote kom 1 el gembersiroop of 1 tl honing met 3 el sojasaus, ¼ tl chilipoeder en de gemberpoeder. Snijd de tofu in plakken van ongeveer 1 cm, leg deze op een stuk keukenpapier of schone theedoek en druk met een ander stuk keukenpapier, of de schone theedoek, een klein beetje het vocht eruit. Snijd de tofu vervolgens in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm en meng met de sojamarinade. Schep goed om tot alle blokjes wat van de marinade over zich heen hebben. Bewaar apart en schep iets later nog even een paar keer om.

Snijd 1 stuk gember in dunne plakken en meng deze met de rijst, 175 ml kokend water en een snufje zout in een pan met deksel. Breng afgedekt aan de kook en kook in 12 – 15 min droog, of zolang als nodig is voor jouw rijst. Laat daarna afgedekt nagaren.

Snijd ondertussen de andere stuk gember fijn en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de groenten grof.

Verhit ½ el olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de groenten, gember en knoflook, samen met ¼ tl chilipoeder, 1 el sojasaus en 1 el witte wijnazijn 12 minuten op middelhoog vuur. Houd de pan afgedekt en schep de groenten regelmatig om.

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de tofublokjes 8 – 10 minuten op middelhoog vuur. Keer of schud de tofublokjes een paar keer goed om.

Verdeel de groenten over 2 bowls en schep daarbij de rijst, tofu en zoet-zure komkommer over diepe komen. Als het goed is zit er wat vocht dat uit de groenten is gekomen in de wok of hapjespan. Schenk dit lekker over de rijst.
 

Variatie, tips & weetjes:

·       Tofu facts: wist je dat tofu per portie van 125 g meer calcium bevat dan 1 beker melk en meer ijzer dan een biefstuk? Een super alternatief voor vlees dus, maar ook voor een portie zuivel. Een gelijkwaardig alternatief is tempeh. Het smaakt iets anders en is ook zeker de moeite waard om eens te proberen. Je kunt het op dezelfde manier bereiden, met dezelfde marinade. Je kunt de temeh in blokjes of plakken snijden. In tegenstelling tot tofu is tempeh niet zo nat. Je hoeft daarbij dus geen overtollig vocht te verwijderen.

·       Welke groenten? Je kunt alles gebruiken voor dit gerecht. Kijk in je koelkast en leef je uit of maak alle restjes op. Hoe dan ook zijn de volgende groenten ook erg lekker hierbij: wortel, sperziebonen, paprika, bloemkool, peultjes, wittekool, spitskool, sugarsnaps, paksoi, champignons en Chinese kool. Let wel op, alle zachte (blad)groenten hebben een kortere bereidingstijd. Voeg deze pas in de laatste 5 minuten toe.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg