Recept DTH

Jouw favo graan

met bloemkool, flespompoen & vega (kip)stukjes

Avondmaaltijd of lunch, vegetarisch of veganistisch, voor 2 personen.
Bereiding 30 - 35 minuten.
 
Ingrediënten
100g spelt, of een andere graan zoals bruine rijst, quinoa, bulgur of volkoren couscous
½ bouillonblokje voor 500 ml
1 ui
1/3 grote bloemkool of 1/2 kleine
250g flespompoen
1 el olijfolie
125-175g vega kipstukjes (zie variatie)
¼ tl chilipoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl mosterdzaad of mosterdpoeder
½ el sesamzaad
1 tl gedroogde oregano
2 tl gedroogde tijm
½ el witte wijnazijn
Optioneel: 10 blaadjes verse munt, peterselie, koriander of dille
Peper & zout
 
Benodigdheden: kleine pan met deksel, wok of hapjespan met deksel
 
Bereiding:
 
Breng 200 ml water aan de kook. Meng in een kleine pan met deksel je favoriete graan met het gekookte water, verkruimel het bouillonblokje erboven, roer even door en kook de graan, afgedekt, in 12 – 15 minuten droog, of zolang als aangegeven staat op de verpakking. Schep de graankorrels daarna los en houd afgedekt war,
 
Snipper ondertussen de ui. Breek de bloemkool in hele kleine roosjes. Snijd de pompoen in blokjes van ½ - 1 cm. Je hoeft de pompoen niet te schillen.
 
Verhit ½ el olijfolie in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de vega (kip)stukjes met de chilipoeder en 1 tl paprikapoeder 5 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart.
 
Verhit de overige olijfolie in dezelfde wok of hapjespan op middelmatig vuur en bak de ui, mosterdzaad en sesamzaad 2 minuten. Voeg de bloemkool toe en bak afgedekt 5 minuten. Voeg daarna de pompoen, oregano, tijm en overige paprikapoeder toe. Breng goed op smaak met peper en zout en schep goed om.
 
Voeg vervolgens 75 ml water toe aan de groenten, dek de pan af en laat de groenten 12 minuten stoven op middelmatig vuur.
 
Haal daarna de deksel van de wok of hapjespan, voeg de witte wijnazijn toe en bak al roerende 1 minuut op middelhoog vuur.
 
Voeg jouw graan naar keuze toe, meng goed en breng verder op smaak met peper en zout.
 
Verdeel het gerecht over de borden met daaroverheen de vega (kip)stukjes en garneer eventueel met fijngesneden munt of andere verse kruiden als je die hebt.


Variatie, tips & weetjes:

Let op! Kies je een ander graansoort dan spelt? Controleer dan wel even de bereidingswijze en tijd. Couscous moet je bijvoorbeeld wellen in plaats van koken. Dit kan gewoon in 200 ml bouillon. De rest kun je in 200 ml bouillon koken, de kooktijd kan per graan wel verschillen. Ga je liever en heel gemakkelijk voor peulvruchten zoals linzen of kikkererwten? Dat kan ook. Je hoeft dit dan niet te bereiden en het in de een na laatste stap aan de groenten toevoegen.

Alternatieven voor de vega (kip)stukjes? In dit recept gebruik ik een variant op vega kipstukjes. Natuurlijk kun je deze vervangen door vega rulgehakt, seitan of stukjes quorn. Of, je kunt er falafel bij nemen, een vega burger of vega worstje. Allemaal op dezelfde manier te bereiden. Even voorbakken, apart bewaren en daarna op, door of bij de graan met groenten serveren.

Owjee deze groenten waren uitverkocht? Geen nood! In dit gerecht past alles. Je kunt één of beide groenten vervangen door wortel, venkel, pastinaak, champignons, oranje pompoen, broccoli, knolselderij, bosui, oesterzwammen, sperziebonen of snijbonen.

FODMAP: vervang de spelt door rijst of quinoa en kook dit met een Maggie bouillonblokje. Laat de ui eruit en vervang de bloemkool en flespompoen door wortel, pastinaak en/of rode paprika’s. Vervang de vega (kip)stukjes door quornstukjes, ongekruid seitan of garneer de maaltijd met per persoon 30g feta of geraspte kaas.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg