Recept DTH

Okonomiyaki

Japanse pannenkoek-omelet met groenten

Vegetarische lunch of avondmaaltijd voor 1 persoon (zie tips & weetjes voor 2 personen).
Bereiding +/- 30-35 minuten.

Ingrediënten:
2 bosuitjes
150g spitskool
Optioneel: pink vingerkootje gember
2 eieren
40g volkorenmeel
50 ml water
1 ½ el sojasaus
½ tl sambal of ¼ tl chilipoeder
1 el olijfolie
2 flinke handen taugé
125-150g champignons
1 tl mayonaise
Peper & zout

Voor de saus:
2 el ketchup
1 el sojasaus
1 tl honing
2 el water
1 tl witte wijnazijn

Benodigdheden: fijne rasp, beslagkom of grote kom, garde of vork, koekenpan met deksel, bord, kleine steelpan

Bereiding:

Snijd de bosuitjes en spitskool heel fijn. Rasp de gember met een fijne rasp of snijd fijn.

Breek de eieren in een beslagkom of grote kom, voeg het volkorenmeel toe, het water, 1 el sojasaus en de sambal of chilipoeder toe en meng goed met behulp van een garde of vork.

Voeg de gember en spitskool toe, de helft van de bosui en 1 flink hand taugé. Schep goed om met een lepel en bestrooi met peper en zout.

Verhit ½ el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en schep het beslag met de groenten in de pan. Verdeel de groenten goed over de koekenpan, druk alles een beetje aan, verlaag het vuur naar middelmatig en bak de okonomiyaki, afgedekt, 6-7 minuten aan een kant.

Schuif de okonomiyaki daarna op een bord, leg de koekenpan er bovenop, druk het bord goed tegen de koekenpan en draai de okonomiyaki op die manier in één snelle slag om. Nu ligt je okonomiyaki op de andere kant in de pan. Bak nog 6 – 7 minuten met de deksel op de pan. Eventueel kun je hem daarna nog 1 of 2 keer omdraaien als je het idee hebt dat jouw okonomiyaki nog te licht is. Je kunt het vuur ook altijd even iets hoger zetten.

Snijd ondertussen de champignons in plakken, verwarm de oven voor op 75-100 graden en meng voor de saus alle ingrediënten in een kleine steelpan, bestrooi met peper en bewaar apart. Je gaat de saus zo kort opwarmen.

Schuif de okonomiyaki op een bord en houd warm in de oven.

Verhit ½ el olijfolie in dezelfde koekenpan op hoog vuur en roerbak de champignons, overige taugé, overige bosui en ½ el sojasaus 3-5 minuten. Breng tussendoor op smaak met peper. Zet daarna het vuur uit.

Zet de steelpan met alle ingrediënten voor de saus op middellaag vuur en breng al roerende aan de kook. Zet daarna het vuur uit.

Haal de okonomiyaki uit de oven, besmeer met 1tl mayonaise (of meer voor de liefhebbers), verdeel de roergebakken groenten erover en garneer met de saus.


Variatie, weetjes & tips:

·       Wij zijn met z’n tweeën, wat is nu handig? Maak 2 okonomiyaki’s na elkaar. Terwijl de één in de pan zit kun je de ander voorbereiden. Houd ze beide warm in de oven, gewoon op elkaar op een bord en roerbak dan de groenten voor de topping, en verwarm tussendoor de saus.

·       Andere groenten zowel in als op de okonmiyaki: paprika, prei, wittekool, rodekool, oesterzwammen en geraspte knolselderij of wortel

·       FODMAP: gebruik boekweitmeel voor het beslag, vervang de kool door geraspte wortel, gebruik alleen het groene deel van de bosui en laat de sambal en chilipoeder achterwege. Vervang in de saus 1 el ketchup door ketjap.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg