Recept DTH

Pestognocchi uit de oven

met salade

Pestognocchi uit de oven met salade
Avondmaaltijd of lunch voor 2 personen, vegetarisch.
Bereiding ongeveer 25 minuten + 20 minuten in de oven.

Ingrediënten:
1 ui
1 knoflook teen
1 courgette
1 paprika
2 tomaten
½ el olijfolie or roomboter
1 pak gnocchi (+/- 400g)
2 el pesto
Kruiden: 1 tl paprikapoeder, 1 tl oregano , 1 tl tijm
100g sla naar keuze
¼ komkommer
½ el balsamicoazijn
½ tl honing
1 tl mosterd
1 tl extra vierge olijfolie
Optioneel: geraspte kaas
Peper & zout

Benodigdheden: pan met deksel, wok of hapjespan met deksel, ovenschaal met bakpapier, saladekom, kleine kom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 graden en breng ruim water pan de kook in een pan met deksel voor de gnocchi.

Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de courgette in halve plakken. Snijd de paprika en 1 tomaat klein.

Verhit de olijfolie of roomboter in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de ui, knoflook, courgette, paprika en tomaat, afgedekt, 8 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

Kook ondertussen de gnocchi 2-3 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af.

Voeg de gnocchi, pesto, paprikapoeder, oregano en tijm bij de gnocchi. Schep goed om, proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

Schep de gnocchi over in een ovenschaal met bakpapier en bak de gnocchi 20 minuten in de oven. Wil je meer bruin gebakken gnocchi? Laat deze dan 5-10 minuten langer in de oven.

Maak ondertussen de salade:

Snijd de 2e tomaat en de komkommer in dunne halve plakken en meng met de sla in een saladekom. Maak de dressing in een kleine kom. Meng hiervoor de balsamicoazijn, honing, mosterd en extra vierge olijfolie met 1 tl kokend water en peper en zout naar smaak. Schep de dressing door de salade.

Verdeel de gnocchi over de broden. Garneer eventueel met een beetje geraspte kaas en serveer met de salade.


Variatie, weetjes & tips:

·         Waarom geraspte kaas pas na de oven? Natuurlijk mag het ook voordat de gnocchi de oven in gaat. Dat is super lekker! Maar, zo kan ieder voor zich beslissen om het wel of niet toe te voegen. En het gerecht is dan nog warm, dus de kaas zal nog steeds smelten voor de liefhebbers.

·         Ik lust geen gnocchi! Geen nood. Maak dit dan met pasta. Kies bij voorkeur voor een korte pastasoort, zoals volkoren penne, fusilli of macaroni en reken 50g ongekookt gewicht per persoon. Pasta moet wel langer koken dan gnocchi. Doe de pasta in de pan vlak voor je begint met het bakken van de groenten, dan zijn ze tegelijk klaar.

·         Andere groenten: je kunt hier eindeloos variëren. Denk bijvoorbeeld aan champignons of andere paddenstoelen, prei, spinazie, boerenkool, pompoen, bloemkool, bosui of groene asperges in de lente. De groene asperges kun je beter niet meebakken, maar bovenop de gnocchi legen als deze in de oven gaat.

·         FODMAP: kies voor deze gnocchi. Vervang de ui door het groene van een paar bosuitjes en laat de knoflook achterwege. Vervang de courgette door spinazie, boerenkool of oranje pompoen. En, maak je eigen super snelle pesto: blend 1 hand basilicum (rucola of spinazie kan ook) met 50g geraspte kaas (Parmezaan, grana padano of oude kaas), 50g pijnboompitten, pompoenpitten of zonnebloempitten (rooster deze even in een droge koekenpan op hoog vuur, dat maakt je pesto veel smaakvoller) en 50ml extra vierge olijfolie. Voeg eventueel extra olie toe om het vloeibaarder te maken.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg