Recept DTH

Romige portobello-pompoenrisotto

met risottorijst & bloemkoolrijst en portobello-oesterzwammen side

Romige portobello-pompoenrisotto met risottorijst & bloemkoolrijst en portobello-oesterzwammen side
Vegetarische avondmaaltijd voor 2 personen.
Bereiding +/- 35 minuten.

Ingrediënten:
300 ml groentebouillon
1 ui
1 knoflookteen
100g risottorijst, bij voorkeur uit de diepvries (zie tips!)
½ flespompoen
2 portobello’s
1 – 1½ el olijfolie of roomboter
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
150 g oesterzwammen
50 ml plantaardige kookroom, bijv. haverroom of sojaroom
Optioneel: 10 takjes verse peterselie
2 el geraspte Parmezaanse kaas of extra belegen kaas
Peper en zout

Benodigdheden: pan met deksel, wok of hapjespan met deksel

Bereiding:

Haal alvast de bloemkoolrijst uit de vriezer en bereid de bouillon.

Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de flespompoen in blokjes of stukken van ongeveer ½ tot 1 cm en snijd de portobello’s in plakken.

Verhit ½ el olijfolie of roomboter in een pan met deksel en fruit de helft van de ui en de helft van de knoflook 2 – 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg de risotto toe en bak al roerende kort aan. Voeg vervolgens 1/3 van de bouillon toe, roer goed door, dek de pan af en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam op laag vuur opnemen. Herhaal deze stap nog 2 keer met de overige bouillon op het moment dat de risotto het grootste deel van het vocht heeft opgenomen. De risotto is gaar als de korrels zacht zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Is je bouillon op maar de risotto nog niet helemaal gaar? Voeg dan extra kokend water toe.

Verhit ondertussen ½ el olijfolie of roomboter in een wok of hapjespan met deksel en bak de flespompoen met de overige ui en knoflook, afgedekt, 5 minuten. Voeg daarna de helft van de portobello’s toe, de oregano, tijm en peper en zout naar smaak. Dek de pan weer af en bak nog 8 – 10 minuten. Schep regelmatig om.

Scheur in de tussentijd de oesterzwammen klein en snijd eventueel de peterselie grof.

Voeg als de risotto gaar is de bloemkoolrijst en kookroom toe. Breng al roerende op middelhoog vuur aan de kook. Laat al roerende nog 1 minuut doorkoken en zet het vuur uit.

Voeg de gebakken flespompoen en portobello toe aan de risotto en laat afgedekt rusten.

Verhit nog een beetje olijfolie of roomboter in dezelfde wok of hapjespan met deksel en bak de oesterzwammen met de overige portobello en de helft van de peterselie 3 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de risotto over de borden. Serveer de gebakken paddenstoelen ernaast en garneer met de kaas en overige peterselie.


Variatie & tips:

·         Wil je andere groenten? De pompoen kun je vervangen door bleekselderij, wortel, pastinaak of een andere pompoen. De paddenstoelen door champignons, courgette, paprika, prei of spinazie.

·         Bloemkoolrijst: kies voor een diepvriesvariant, die is sneller gaat. Daarnaast is deze in de vriezer maanden houdbaar. Minder kans op voedselverspilling dus. Heb je een kleine vriezer? Kies dan voor verse bloemkoolrijst. Doe de blomkoolrijst dan iets eerder bij de risotto, zodat deze lekker gaar en zacht wordt.

·         Kookroom: ik ben groot fan van oatly kookroom. Je kunt natuurlijk ook sojaroom gebruikten of gewone kookroom. Je gebuikt niet alle kookroom. Wat je over hebt kan lekker in een soep, pastasaus, in een curry ipv kokosmelk of gewoon een scheut door ieder willekeurig rijst gerecht. Ga je het niet op krijgen? Vries het dan in, in ijsblokvormpje voor een volgende risotto. Liever geen room? Voeg dan op hetzelfde moment 1 el Philadelphia of andere roomkaas naar keuze per persoon toe. Of, ½ el pesto per persoon.

·         Liever vegan? Gebruik olijfolie, kokosolie of plantaardige boter om te bakken en vervang de kaas door vegan kaas of 2 el geroosterde noten of pitten.

·         FODMAP-arm: Vervang de bloemkoolrijst door 25 g risotto en 75 ml bouillon meer per persoon. Vervang de flespompoen door oranje hokkaido pompoen of wortel, de portobello’s door 2 rode paprika’s en laat de ui en knoflook achterwege. Gebruik voor meer smaak eventueel lactosevrije roomkaas in plaats van kookroom of een extra eetlepel kaas per persoon voor garnering.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg