Recept DTH

Shakshuka

Met witte bonen en spinazie

Avondmaaltijd of lunch voor 2 personen, vegetarisch.
Bereiding 30 – 35 minuten.
Ingrediënten:
1 uien
2 knoflooktenen
2 rode puntpaprika’s
½ pot witte bonen, naturel (pot van 400 g, uitlekgewicht +/- 250 g)
½ groentebouillonblokje voor 500 ml (bio)
1 el olijfolie
1 ½ tl komijnpoeder
2 tl gedroogde tijm
½ tl cayennepeper
2 tl gerookte paprikapoeder, optioneel gewone
1 blik tomatenblokjes (blik van 400 g)
200 g diepvriesspinazie
4 eieren
50 g feta of zachte geitenkaas
Optioneel: 8 takjes verse koriander of bladpeterselie
Peper & zout
 
Benodigdheden: wok of hapjespan met deksel
 
Bereiding:

Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de puntpaprika’s en snijd de puntpaprika’s in dunne repen. Laat de witte bonen als dat nodig is uitlekken. Los het bouillonblokje op in 50 ml kokend water.
 
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de puntpaprika’s toe en bak 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg in de laatste 30 seconden de komijn, tijm, cayennepeper en paprikapoeder toe.
 
Voeg vervolgens de bouillon, witte bonen, tomatenblokjes en spinazie toe en breng in ongeveer 3 minuten, afgedekt, aan de kook of tot de spinazie ontdooid is.

Zet het vuur middenlaag en maakt ruimtes/kuiltjes tussen de groenten. Breek in elk kuiltje een ei, dek de pan af en laat het de eieren in ongeveer 10 minuten zachtjes stollen. 
 
Verdeel de shakshuka over 2 borden. Verdeel de feta of geitenkaas erover en garneer met de verse koriander.

 

Variatie, tips & weetjes:

· Liever zachtere eieren? Haal de pan dan 2 minuten eerder van het vuur.

· Ben je geen liefhebber van witte bonen? Vervang deze dan door linzen of zwarte bonen. Je kunt ze ook helemaal weglaten. Los het bouillonblokje dan direct op in de pan in plaats van in kokend water. Serveer de shakshuka zo of met een volkoren pita of afbakbroodje.

· Andere groenten: Vervang de puntpaprika's en spinazie door gewone paprika's, courgette, aubergine of champignons. Ook lekker, voeg bloemkool- of broccolirijst toe vlak voor je de eieren in de pan doet.

· Tahin erover: tahin is super rijk aan calcium en ijzer. Een eetlepel bevat al net zo veel calcium als een beker melk en net zo veel ijzer als een biefstukje. De feta of geitenkaas kun je lekker vervangen door tahinsaus. Meng hiervoor 1 el tahin met 2 el citroensap, 2 el water, peper en zout. Roer goed en voeg eventueel extra water toe om de saus te verdunnen. Schenk de saus na het serveren over de shakshuka.

· The real way: Heb je een grote ovenschaal of ovenbestendige koekenpan? Verwarm dan de oven voor op 220 graden. Schep de opgewarmde groenten over in de ovenschaal of bereid het in de ovenbestendige koekenpan, voeg de eieren toe en verdeel de feta of geitenkaas erover. Bak de shakshuka 10 – 15 minuten in de oven.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg