Recept DTH

Snelle kikkererwten met groenten, vega worst & tahin

met tahin in de spotlights, variaties, tips & weetjes

Snelle kikkererwten met groenten, vega worst & tahini
Avondmaaltijd of lunch voor 2 personen, veganistisch.
Bereiding 20 - 25 minuten.

Ingrediënten:
1 grote ui
½ oranje- of flespompoen
½ kleine bloemkool
1 el olijfolie
2 tomaten
2 tl paprikapoeder
2 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
4 handen diepvries of verse boerenkool
1-2 vegetarische worst(jes) naar keuze (totaal +/- 100g), of zie variatietips)
1½ el tahini
1 blik kikkererwten (400g, uitlekgewicht 200-250g)
Peper & zout

Benodigdheden: wok of pan met deksel, kleine koekenpan, kleine kom 

Bereiding:

Snijd de ui in halve ringen en de pompoen in grove stukken van ongeveer 1 bij 1,5 cm. Breek de bloemkool in roosjes en snijd het blad als je die gebruikt (ja die kun je ook eten!) klein.

Verhit ½ el olijfolie in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de ui, pompoen, bloemkoolroosjes en eventueel het blad, afgedekt, 5 minuten.

Snijd ondertussen de tomaat in halve plakken.

Voeg na 5 minuten de paprikapoeder, oregano en tijm bij de groenten en schep goed om. Voeg de tomaten toe, 50-75 ml water en breng flink op smaak met peper en zout.

Dek vervolgens de pan weer af en laat 10 minuten stoven. Voeg halverwege de diepvries borenkool toe.

Snijd ondertussen de vega worst in de lengte in kwarten en vervolgens in dunne plakjes. Verhit de overige olijfolie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur en bak de worst in 5-8 minuten bruin. Zet daarna het vuur uit.

Meng de tahin in een kleine kom met 3 el water, peper en zout. Meng goed. Ik gebruik hier het liefst een vork voor. De tahin zal wellicht eerst een dikke pasta worden. Voeg steeds een eetlepel water toe, roer goed en blijf dit herhalen tot de tahin schenkbaar genoeg is.

Laat de kikkererwten uitlekken en schep ze door de groenten. Verhit nog 1 minuut en breng alles verder op smaak met peper en zout.

Verdeel de kikkererwten met groenten over de borden, garneer met de tahin en strooi de vega worst over het geheel.

Tahin of tahini..

Ja, ik gebruik dit heel, heel veel in mijn gerechten. Om meerdere redenen en het leek me goed om dit eens toe te lichten, dus hier komt het. Tahin of tahini, beide goed, is een pasta van gemalen sesamzaad. Je kunt het vergelijken met pindakaas of amadelpasta, maar dan dus van sesamzaad. Tahin is wat mij betreft een van de belangrijkste producten om in je keukenkastje te hebben en wel om de volgende redenen:
-        Het is boven alles ontzettend lekker, vooral bij vegan gerechten geeft het je maaltijd een lichte umamismaak die maar in weinig plantaardige producten zit en vaak mist door het ontbreken van vlees of vis waar het ook van nature in zit.
-        Het is bijzonder gezond! Wist je dat 1 el tahin meer ijzer bevat dan 100g biefstuk en meer calcium dan een beker melk? Daarnaast is het rijk aan magnesium, kalium én gezonde vetten die weer belangrijk zijn voor je hormoonhuishouding.
-        Het is bijzonder veelzijdig!
o    Zoet met banaan of met een beetje honing, op een boterham, cracker of gewoon zo. Of over een plakje banaanbrood;
o    Hartig op een cracker of boterham met plakjes komkommer en zout, of een kleine drizzle over je boterham met hüttenkäse;
o    Door je warm avondmaaltijd of lunch: groenten, granen en een schep tahin heeft behalve wat peper en zout niks meer nodig. Natuurlijk zijn meer smaakmakers zoals kruiden altijd wel welkom. Is je tahin te dik om ergens doorheen te roeren, meng het dan met water. Meng goed (zie bereidingswijze van het recept hierboven).
o    In een sausje verwerkt voor over je warme eten of salade. Meng daarvoor per persoon ¾ el tahin met 1 el citroensap, 3 el water, peper en zout. Meng goed, heel goed, en voeg meer water toe om het naar wens vloeibaarder te maken. En als je wilt kun je een deel van het water ook door yoghurt vervangen. Zeker een aanrader!
o    In je hummus, gemaakt van kikkererwten of een andere peulvrucht zoals doperwten, linzen, canelinibonen of witte bonen.

Mocht je nu nog niet overtuigt zijn dan geef ik het op ? Geniet van dit lekkere, makkelijke en veelzijdige gerecht met waar nodig variatie opties voor als je iets niet in huis hebben.



Variatie, tips & weetjes:

·        Water in de pan? Ja, water in de pan. Dit maakt dat de inhoud meer gaat  stoven. Hierdoor garen de groenten versnellen. Daarnaast maakt het de kans op aanbakken kleiner (zwart gebakken eten is erg ongezond). En, je hebt minder olie nodig. Drie keer winnen dus!

·        Andere groenten? Ik ben in de wintermaanden groot fan van pompoen, bloemkool en boerenkool, maar je kunt natuurlijk veel meer soorten groenten gebruiken. Eet vooral met het seizoen mee! Andere mogelijkheden zijn broccoli, wortel, paprika, courgette, champignons, knolselderij, koolraap of prei. In plaats van boerenkool zijn spinazie of andijvie erg lekker. Houdt de tomaten er wel aan, die maken en het lekker smeuïg. Dus, mix & match je favorieten bij elkaar. Aan de bereidingstijd hoef je niet te sleutelen.

·        Ik heb geen tahin ? Vervang dit dan door je gerecht vlak voor het serveren te mengen met 1½ el olijfolie. Veel smaak gegarandeerd! Je kunt ook op elk bord 2 el hummus scheppen of een sausje maken van ½ geprakte avocado met 3 el yoghurt, 1 tl witte wijnazijn, peper & zout.

·        Welke vega worst: deze of deze (beide zowel bij AH als Jumbo verkrijgbaar). Of kies voor deze.

·        Ik ben geen fan van vega worst! Dat kan natuurlijk! Je kunt ook vega kipstukjes pakken, of rulgehakt, je kunt een vega schnitzel in blokjes snijden en 8 – 10 minuten in de oven krokant bakken. Ook tofublokjes gaan hier goed bij, kies voor meer gemak al voorgekruide tofu. Of, strooi een klein handje noten over de maaltijd.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg