Recept DTH

Tofu steak uit de oven

Met za’atar, gerookte paprika & tahini

Onderdeel van een maaltijd, voor 2 personen, veganistisch.
Bereiding 5 minuten + 15 minuten in de oven.

Ingrediënten:
250 g naturel tofu
1 el sojasaus
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl za’atar
½ el tahini

Benodigdheden: 2 – 3 vellen keukenpapier of een schone theedoek, plat bord, ovenrooster met bakpapier

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de tofu in 4 plakken van ongeveer ¾ - 1 cm. Leg de plakken op een dubbel gevouwen vel keukenpapier of een schone theedoek en druk erop met een ander dubbel gevouwen vel keukenpapier of met de theedoek. Zo druk je overtollig vocht uit de tofu en voorkom je dat de steak zompig wordt.

Schenk 1 el sojasaus op een plat bordt en wentel 2 plakken tofu in de sojasaus. Leg de tofuplakken op een ovenrooster met bakpapier en herhaal dit met weer 1 el sojasaus en de andere 2 plakken.

Bestrooi de plakken met de helft van de za’atar en gerookte paprikapoeder, keer ze om en strooi de overige paprikapoeder en za’atar over de andere kant.

Bak de plakken 15 minuten in de oven.

Besprenkel de plakken met de tahin of smeer het erover als jouw tahin niet zo vloeibaar is.


Variatie, tips & Weetjes:

·       Tahini? Tahini, of tahin, is een pasta gemaakt van sesamzaad, net als pindakaas een pasta is van pinda’s. Het is super rijk aan ijzer en calcium, maar ook magnesium.

·       Tofu: wist je dat tofu niet alleen heel lekker en veelzijdig is, het is ook rijk aan ijzer, calcium en magnesium. Wist je dat 1 portie van 125 g je net zo veel ijzer levert als een biefstukje en net zo veel calcium als een beker melk?

·       Krachtvoer! Een portie van deze steaks levert je 50% van je dagelijkse behoefte aan ijzer en calcium. Daarnaast ook veel magnesium en eiwitten. Echt krachtvoer!

·       Za’atar: dit is een Midden-Oosters kruidenmengsel. Je kunt het vervangen door komijnpoeder als je het niet kunt vinden. Het is wel de moeite waard om in huis te halen, het is namelijk overal lekker in. Over of door warme groenten, door rijst of quinoa, in je salade, over je vis, of op een broodje met hüttenkäse of avocado, met een paar plakjes tomaat en een beetje zout. Ik zou het wel gaan halen bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt. Hun za’atar is namelijk veel lekkerder dan die uit de gewone supermarkt!

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg