Recept DTH

Blueberry banaanbrood

of met ander fruit

Tussendoortje +/- 12 plakken.
Bereiding 15 minuten + 40 - 45 min in de oven.

Ingrediënten:
100 g volkoren speltmeel (of volkoren roggemeel of volkoren tarwemeel)
100 g kokosmeel, volkoren boekweitmeel of andere volkoren meel naar keuze (gewoon 200 g volkoren speltmeel of volkoren tarwemeel kan ook)
½ tl baksoda of ½ zakje bakpoeder
3 el kokosrasp
Mespuntje zout
3 rijpe bananen
2 eieren
100 g magere kwark of yoghurt (of 100 ml plantaardige melk)
1 tl vanille-extract
150 g bosbessen of blauwe bessen, vers of diepvries
1 handje rozijnen of kleingesneden gedroogd fruit naar keuze
Optioneel: 1 handje pompoenpitten of zonnebloempitten

Benodigdheden: grote kom, cakevorm (+/- 25 cm) of kleine ovenschaal met bakpapier

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 - 180 graden. Meng het meel, de baksoda of -poeder, het kokosrasp en het zout in een grote kom. Bewaar apart.

Prak de bananen.

Voeg de bananen, eieren, melk of yoghurt en vanille-extract toe en roer goed door tot een dik en plakkerig beslag.

Voeg de blauwe bessen, rozijnen en eventueel pompoen- of zonnebloempitten toe en schep nog een paar keer voorzichtig om.

Schep het beslag over in een cakevorm of kleine ovenschaal met bakpapier en bak 40-45 minuten in de oven .

Laat het brood iets afkoelen. , verdeel in ongeveer 12 stukken en vries het indien wens in zodat je elke dag een vers plakje kunt pakken.

Het banaanbrood is het lekkerst vers uit de oven of uit de vriezer in de broodrooster.

Je kunt het brood 1 week gekoeld bewaren. Of 3 maanden in de vriezer. Snijd het banaanbrood dan in plakken en vries het in. Zo kun je steeds 1 plak pakken, zo meenemen of in de broodrooster roosteren.


Variatie, tips & weetjes:

Wanneer en hoeveel? Neem 2 plakken voor ontbijt, eventueel met een heel (!) dun laagje roomboter of 1 plak tussendoor. Een plak banaanbrood is ook een geweldige snack voor het sporten.

Liever muffins? Verdeel het mengsel dan over 12 muffinvormpjes en bak 35 -40 minuten.

Meer lucht? Scheid het eigeel en wit van elkaar. Klop het eiwit luchtig en schep het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag. Schep hier zo kort mogelijk om, om te voorkomen dat alle lucht weer verdwijnt

FODMAP? Gebruik 200 g boekweitmeel en lactosevrije yoghurt of melk. De overige ingrediënten kun je gewoon toevoegen. Met 1 plak kom je niet boven het maximaal toegestane. Of, zie hieronder de variatietips en maak een geheel groene brood naar smaak.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg