Recept DTH

Blueberry banaanbrood

Tussendoortje 12 plakken

Ingrediënten:
100 g volkoren speltmeel (of volkoren roggemeel of volkoren tarwemeel)
100 g lupinemeel, volkoren boekweitmeel, kokosmeel of andere volkoren meel naar keuze
(gewoon 200 g volkoren speltmeel in totaal kan ook)
½ zakje bakpoeder
3 el kokosrasp
Mespuntje zout
3 rijpe bananen
2 eieren
100 ml melk of yoghurt naar keuze
1 tl vanille-extract
150 g bosbessen of blauwe bessen, vers of diepvries
1 handje rozijnen of kleingesneden gedroogd fruit naar keuze

Optioneel:
1 handje pompoenpitten of zonnebloempitten

Benodigdheden:
Grote kom, cakevorm (+/- 25 cm) of kleine ovenschaal met bakpapier

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 - 180 graden. Meng het meel, de bakpoeder, het kokosrasp en het zout in een grote kom. Bewaar apart.

Prak de bananen.

Voeg de bananen, eieren, melk of yoghurt en vanille-extract toe en roer goed door tot een dik en plakkerig beslag.

Voeg de blauwe bessen, rozijnen en eventueel pompoen- of zonnebloempitten toe en schep nog een paar keer voorzichtig om.

Schep het beslag over in een cakevorm of kleine ovenschaal met bakpapier en bak 40-45 minuten in de oven .

Laat het brood afkoelen, verdeel in ongeveer 12 stukken en vries het indien wens in zodat je elke dag een vers plakje kunt pakken.

Variatie & tips:
• Het lekkerst: vers uit de oven of uit de vriezer in de broodrooster.
• Liever glutenvrij? Gebruik dan i.p.v. speltmeel in totaal 200 g glutenvrije meel zoals lupinemeel, boekweitmeel, teffmeel of kokosmeel. Voeg dan wel een extra ei toe en voeg het ei toe zoals beschreven onder ‘Meer lucht?’.
• Liever muffins? Verdeel het mengsel dan over 12 muffinvormpjes en bak 35 -40 minuten.
• Bewaren? Je kunt het brood 1 week gekoeld bewaren. Of 3 maanden in de vriezer.
• Meer lucht? Scheid het eigeel en wit van elkaar. Klop het eiwit luchtig en schep het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag. Schep hier zo kort mogelijk om, om te voorkomen dat alle lucht weer verdwijnt.
• FODMAP? Gebruik 200 g boekweitmeel en lactosevrije melk. De overige ingrediënten kun je gewoon toevoegen. Met 1 plak kom je niet boven het maximaal toegestane. Of, zie hieronder de variatietips en maak een geheel groene brood naar smaak.
• Ook maken met minimale ingrediënten: volkorenmeel, bakpoeder, zout, bananen, ei en melk of yoghurt zijn de basis ingrediënten. Die zijn vereist. Wat je er verder aan toevoegt kun je helemaal zelf bepalen.

Enkele lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld:
- Appel en kaneel
- Gedroogde vijgen en dadels
- Geraspte wortel, walnoten en rozijnen
- 1 el cacao en een extra banaan, in blokjes gesneden door het beslag.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg