Recept DTH

Bananenbroodontbijt

inclusief het recept voor voor appel-pruim bananenbrood

Ontbijt voor 1 persoon en tussendoortje, +/- 10 porties, vegetarisch.
Bereiding 15-20 minuten + 40-45 minuten in de oven.

Ingrediënten:

1 rijpe(!) banaan*
200g magere yoghurt, kwark of plantaardige variant op yoghurt
1 ei
1 tl vanille-extract
200g volkoren meel naar keuze, bijvoorbeeld spelt of tarwe
1 tl of 1 zakje bakpoeder, of ½ tl baksoda
1 ½ tl kaneel
Snufje zout
1 hand rozijnen on ander gedroogd fruit, eventueel kleingeneden
2 scoops vanille- of banaansmaak eiwitpoeder*
1 grote appel
4-5 pruimen

*Gebruik je geen eiwitpoeder? Voeg dan 3 rijpe bananen toe en laat het toevoegen van water (zie bereiding) achterwege. Mocht het beslag erg droog zijn dan kun je altijd een klein scheutje water toevoegen.

Benodigdheden: beslagkom, cakevorm van 25 bij 12 cm, bakpapier

Bereiding:

Verwarm de oven om 180 graden.

Prak de banaan in een beslagkom, voeg de overige natte ingrediënten toe en meng goed. Ik gebruik graag een vork voor zowel het prakken als het mengen, maar het kan ook met een lepel, spatel, garde, mixer of keukenmachine,
 
Voeg de droge ingrediënten toe. Gebruik je eiwitpoeder, voeg dan 100 ml water toe. Meng alles goed. Mocht het beslag te droog zijn, voeg dan extra water toe. Zeker wanneer je bepaalde soorten eiwitpoeders gebruikt kan het zijn dat je meer water nodig hebt. Kijk en voeg op gevoel toe. Het beslag moet geen deeg zijn, maar veel natter en nog wel een beetje stevig en plakkerig.

Snijd de appel en pruimen grof en voeg het fruit toe aan de beslagkom.

Bekleed de cakevorm met bakpapier, schep het beslag in de cakevorm en bak het bananenbrood 40–50 minuten. Dit verschilt erg per oven. Prik na 40 minuten met een satéprikker in je bananenbrood. Als je deze eruit haalt en er blijft beslag aan de satéprikker plakken, dan mag het nog wel 5-10 minuten. Herhaal dit steeds na een minuut of 5 totdat de prikker er beslagvrij uitkomt. Als de satéprikker een beetje nat is geeft dat niet, het fruit blijft altijd wat vochtig en grote kans dat je daar ook doorheen geprikt hebt.


Variatie, tips & weetjes:

·        Het ontbijtje van de foto: 2 plakken banaanbrood, 1-2 el kwark of een yoghurt naar keuze, ¼ banaan (klein gesneden), 1 el granola, ½ el kokosrasp. Heb je een keer extra veel zin in nog meer zoet? Besmeer de plakken banaanbrood dan met een dun laagje honing, ahornsiroop of agavesiroop.

·        Ik heb geen eiwitpoeder! Geen probleem! Zie onder de ingrediëntendeclaratie wat je in dat geval kunt doen.

·        Zijn de pruimen niet in het seizoen of vind je appels niet lekker? Vervang een of beide vruchten door bijvoorbeeld peer, bosbessen, druiven, perzik, nectarine, kaki of 2 handen gedroogd fruit in plaats van vers fruit.

·        FODMAP: kies fruit wat je kunt eten of gebruik een extra banaan en laat het overige fruit achterwege. Kies gele bananen en gebruik speltbloem, boekweitmeel of havermeel, lactosevrije yoghurt en eiwitpoeder die jij kunt verdragen.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg