Recept DTH

Appeltaart ontbijtjes

met vatiatietips voor meer eiwitten, één grote taart en meer

Ontbijt voor 2 personen, veganistisch.
Bereiding 10 minuten + 30-35 minuten in de oven.

Ingrediënten:
1 banaan
1 grote appel of 2 kleine appels
2 eieren
4 el yoghurt naar keuze
1 el olijfolie
1 tl vanille-extract
2 el havermout
3 el volkoren meel naar keuze
2 el rozijnen
1 tl kaneel
1 tl baksoda of bakpoeder
¼ tl zout

Benodigdheden: vork, grote kom, 2 ovenschaaltjes of ovenbestendige kommen, bakpapier

Bereiding:

Prak de banaan met een vork en snijd de appel in blokjes.

Kluts de eieren met een vork in een grote kom. Voeg de banaan, yoghurt, olijfolie en vanille-extract toe en meng goed. 

Voeg de havermout, volkorenmeel, rozijnen, kaneel, baksoda of bakpoeder en het zout toe en blijf goed mengen met de vork. De tanden van een vork helpen je, in vergelijking met een lepel, om alles goed te mengen.

Voeg de appel toe aan het beslag. 

Bedek de ovenschaaltjes of kommen met bakpapier of vet ze in met een beetje olijfolie. Verdeel het beslag over de schaaltjes/kommen en bak de appeltaartjes 30 – 35 minuten in de oven.

Dit ontbijt is zowel warm als koud lekker. Maak er dus gerust meerdere, je kunt ze 5 - 7  dagen in de koelkast bewaren.


Variatie, tips & weetjes:

· Lekker: met eens scheutje yoghurt of een schep kwark en een halve eetlepel knapperige granola.

· Liever 1 grote taart? Verdubbel alle hoeveelheden en gebruik als bakvorm een ronde cakevorm van 24 cm doorsnede, een cakeform of ovenschaal. 

· Proteine appeltaartjes: voeg per persoon 1 el (½ scoop) neutrale proteinepoeder toe, tegelijk met de havermout en meel. Of laat de banaan en vanille-extract achterwege en gebruik vanille proteinepoeder. Voeg in beide gevallen een klein scheutje melk toe aan het beslag om te voorkomen dat je taartjes droog worden.

· Ander fruit: nu in de zomer zijn perzik, nectarine, druiven of bessen super lekker. Deze laatsten kunnen zowel vers als uit de diepvries. In de winter kun je peer gebruiken, of sharon fruit.

· FODMAP: vervang de appel door ½ banaan per persoon, in blokjes gesneden. Of snijd een ananasschijf klein. Gebruik speltmeel en lactosevrije yoghurt. De rozijnen kunnen gewoon omdat het maar 1 el per persoon is, maar ben je toch bang voor klachten? Vervang deze dan door een paar gehalveerde blauwe druiven.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg