Recept DTH

Cottage cheese (hüttenkäse) pannenkoeken

met zoet of hartig beleg, als ontbijt of lunch

Ontbijt of lunch voor 1 persoon,  +/- 4 pannenkoekjes, vegetarisch.
Bereiding 10 - 15 minuten.

Ingrediënten:   
1 ei
2 el / 50 g cottage cheese (hüttenkäse)
1 el / 15 g volkorenmeel naar keuze, bijvoorbeeld volkoren speltmeel
½ tl baksoda (of bakpoeder)
2 – 3 el melk
1 tl roomboter of ghee om te bakken
 
Benodigdheden: hoge kom, staafmixer, koekenpan

Bereiding:

Meng het ei met de hüttenkäse, volkorenmeel, baksoda en 2 el melk in een hoge kom en mix met een staafmixer tot een dik en luchtig beslag. Is jouw beslag erg dik? Voeg dan een extra eetlepel melk toe.

Verhit een beetje roomboter of ghee in een koekenpan op middelhoog vuur en schep 1 ½ el van het beslag aan de zijkant van de pan. Smeer deze eventueel iets uit met de bolle kant van een lepel. Herhaal dit nog 1, 2 of 3 keer, afhankelijk van hoe groot jouw koekenpan is.

Bak de pannenkoekjes 2 minuten aan de ene kant en nog 1 minuut aan de andere kant. Haal uit de pan en beleg de pannenkoekjes naar wens met 1 smeersel per pannenkoek en plakjes groente en/of fruit.

Mijn favoriete toppings:

·       Hartig:
o    Smeerbare geitenkaas van Chavroux (AH) & komkommer
o    Hüttenkäse & tomaat
o    Hummus & tomaat of alfalfa
o    1/8 avocado & ½ el hüttenkäse & een plukje sla
o    ½ el Ajvar & komkommer of paprika
o    Tomatentapenade of een dun laagje pesto & paprika of tomaat
o    Philadelphia light & radijs of komkommer
o    Gerookte zalm & tuinkers

·       Zoet:
o    Plakjes aardbei of banaan
o    Naturel kwark & bosbessen of plakjes aardbei
o    Naturel kwark & 4 plakjes banaan (& eventueel bosbessen)
o    ½ el fruitspread (Zonnatura)
o    ½ el fruitspread (Zonnatura) & 1 el yoghurt
o    Plakjes banaan of aardbei & 1 tl kokosrasp
o    Plakjes banaan & een snufje kaneel
o    Plakjes gebakken appel met kaneel

Schroom niet om elke pannenkoek anders te beleggen. Dat is niet alleen lekker, maar ook heel gevarieerd waardoor je maaltijd nog meer verschillende vitamines en mineralen bevat!

Info, variatie & tips:

·       Niet alleen iets òp je pannenkoek, maar er ook in? Roer dan vlak voor je het beslag in de pan doet 1 handje bosbessen door het beslag of leg, nadat je het beslag in de pan gedaan hebt 3 plakjes banaan of stukjes ananas op de bovenkant, vlak voordat je de pannenkoek omdraait. Ook kun je kaneel, vanille-extract en geraspte wortel aan het beslag toevoegen. Of voor een meer hartig accent een kruid zoals tijm, oregano en/of paprikapoeder.

·       Maak meer! Want 1 portie pannenkoeken zònder beleg, eventueel met een paar bosbessen erdoor, is een super goed tussendoortje. Of ga voor ½ portie (2 pannenkoekjes) mèt beleg. Super lekker en handig om mee te nemen.    

·       Topper voor een sporter! Deze pannenkoeken zijn ideaal voor tijdens of na een intensieve sportdag of tussen intensieve trainingen door. Ze zijn rijk aan eiwitten en goede koolhydraten. Je kunt ze makkelijk meenemen en zonder beleg opeten, of per 2 en als sandwich belegd met een laagje fruitspread, smeerbare geitenkaas, philadelphia of hummus.  

·       Welk meelsoort kan ik het beste kiezen? Dat maakt niet veel uit, zolang het maar volkoren is. Kies volkoren tarwemeel, volkoren speltmeel of volkoren roggemeel. Liever glutenvrij? Kies dan voor volkoren boekweitmeel, havermeel of kokosmeel. Liever een hartig accent, ga dan voor kikkererwtenmeel.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg