Recept DTH

Granola

Lekker in yoghurt of kwark met fruit.

Ingrediënten:
100 g noten naar wens
200 g grove haver- of speltvloklen
50 g zonnebloempitten en/of pompoenpitten
50 g kokos flakes
1 el kokosolie of ghee
2 el pindakaas of notenpasta (optioneel)
3 el dadelstroop of honing
4 el water
50 g dadels
50 g rozijnen
6 el kasha
5 el lijnzaad

Benodigdhedenkom, steelpan, ovenschaal of bakplaat met bakpapier

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Hak de noten grof en meng de noten met de overige droge ingrediënten in een kom.

Meng in een steelpan de kokosolie of ghee met de pindakaas of notenpasta, dadelstroop of honing en het water. Zet op laag vuur en laat al roerende smelten.

Haal de pan van het vuur, voeg de droge ingrediënten toe en meng goed.

Verdeel het mengsel op een ovenschaal of bakplaat met bakpapier en bak 15 - 20 minuten in de oven. Schep elke 5 minuten om.

Snijd ondertussen de dadels klein en voeg na 10 minuten de dadels en rozijnen toe. Schep alles goed om en zet terug voor de resterende tijd. Schep na 5 minuten de granola nog een keer om.

Haal de granola uit de oven. Voeg de kasha en lijnzaad toe en laat afkoelen. Bewaar in een afgesloten pot.

Voeg bijvoorbeeld 3 el toe aan je yoghurt of kwark met fruit. Of garneer je smoothiebowl ermee.

Info, variatie & tips:

•Granen: deze vlokken zijn grof, lijken op mueslivlokken en worden ook wel rolled oats genoemd. Geen havermout, deze vlokken zijn te fijn. Je kunt alle grove graanvlokken kiezen. De goedkoopste optie, en ook heel gezond, is gewoon tarwevlokken, dus muesli.


• Pitten & zaden: alle pitten en zaden kun je gebruiken, denk aan zonnebloem, pompoen of sesamzaad. Deze kun je meebakken in de oven. Zaden als lijnzaad, hennepzaad en chiazaad kun je beter pas na het bakken toevoegen.


• Noten: ook hier kun je heerlijk variëren. Alle noten zijn gezond en hebben ieder zo zijn sterke eigenschap. Denk aan walnoten, pecannoten, hazelnoten, amandelen en cashews. Mix, match en varieer dus. Natuurlijk kun je een deel van de noten ook vervangen door meer pitten.


•Gedroogd fruit: ik ben een grote liefhebber van dadels en rozijnen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor vijgen, cranberries, gojibessen, pruimen, mango, etc.


• Pseudo-granen: ja ook deze doe je erin, de kasha, ook wel geroosterde boekweit. Deze kun je koken en rauw eten. Andere pseudo-granen die je rauw kunt gebruiken zijn quinoa, gierst en boekweit.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg