Recept DTH

Ovengebakken wentelteef (of broodpudding)

met bosbessen & banaan

Ontbijt voor 1 persoon, vegetarisch (Liever vegan? Zie variatietips).
Bereiding 10 minuten + 25-30 minuten in de oven

Ingrediënten:    
¾ rijpe(!) banaan
100 ml gewone of plantaardige melk
1 ei
½ tl vanille-extract
½ tl kaneel
½ tl olie of boter om in te vetten
2 sneden volkoren brood (wit, bruin of meergranen kan natuurlijk ook)
1 flinke hand bosbessen (75g)
1 tl honing, ahorn- of agavesiroop, jam, of een beetje poedersuiker
Optioneel: 1 el naturel (soja)yoghurt of kwark

Benodigdheden: mengkom, ovenschaal van ongeveer dezelfde grootte als je boterhammen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak in een mengkom ½ banaan zo fijn mogelijk tot puree. Bewaar de rest van de banaan voor garnering. Voeg de melk, het ei, de vanille-extract en kaneel toe en kluts alles goed.

Vet een kleine ovenschaal in met een beetje olie of boter. Verdeel als eerste 1/3 van de bosbessen over de bodem. Scheur 1 snee brood grof en verdeel over de bosbessen. Verdeel daar overheen weer 1/3 van de bosbessen. Geen probleem als de bosbessen in de gaten wegrollen. Scheur de 2e boterham grof en verdeel die daar weer overheen. Eindig met de overige bosbessen.

Schenk het melkmengsel over het geheel en druk alles iets aan met de bolle kant van een lepel. Bak de wentelteef of broodpudding 25-30 minuten in de oven.

Laat even afkoelen. Snijd de overgebleven banaan in plakken en serveer de wentelteef of broodpudding met de plakjes banaan, een theelepel honing, ahorn- of agavesiroop, jam of gewoon een beetje poedersuiker en eventueel 1 el yoghurt.

Je kunt het ook laten afkoelen en +/- 5 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Het is koud ook erg lekker!

Info, variatie & tips:

·        Wist je dat: ½ portie ook een perfect tussendoortje is?! Maak desnoods meer. Zo heb je ergens de komende week nog een snel ontbijtje of heerlijk tussendoortje

·        Welk brood? Alles kan in principe, alleen is heel stevig desembrood iets minder aan te raden. Is dat het enige wat je in huis hebt? Geen nood! Scheur het dan klein in plaats van grof.

·        Liever vegan? Prak ¾ banaan (én bewaar natuurlijk ¼ banaan voor de topping), gebruik 125 ml melk en kies voor een plantaardige variant. Vervang het ei door ½ el arrowroot of maïzena in het melkmengsel, of 1 el gevijzeld lijnzaad.

·        Ander fruit: de geprakte banaan is nodig als zoetmiddel, dus die niet vervangen. Mocht je geen banaan in huis hebben? Dan kun je ½ el honing door het melkmengsel roeren. De bosbessen en plakjes banaan tussen de broodstukken kun je vervangen door aardbeien, perzik of nectarine parten, gehalveerde druiven of kleingesneden of geraspte appel of peer.

·        FODMAP? Gebruik zuurdesem speltbrood, lactosevrije-, soja- of amandelmelk en een gele banaan, of gebruik ½-1 el ahornsiroop in het melkmengsel. De 50g bosbessen zou goed moeten gaan. Twijfel je daaraan? Vervang deze dan deels of volledig door aardbeien of gehalveerde druiven.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg