Recept DTH

Smoothiebowl

Met óf zonder eiwitpoeder

Ontbijt voor 1 persoon, vegan of vega.
Bereiding 5 minuten.

Ingrediënten MET eiwitpoeder:  
6 blokjes bevroren spinazie of boerenkool
1 el lijnzaad of chiazaad
150-200 ml water
1 schep aardbijen eiwitpoeder of andere smaak naar wens
1 el limoensap, citroensap of ½ el appelazijn
Optioneel: 5 blaadjes verse munt
Optioneel: 1 vingerkootje gember
1 hand (diepvries) bosbessen of ander fruit naar keuze
1 ½ el topping: granola, noten, zaden, pitten of iets anders naar keuze

Ingrediënten ZONDER eiwitpoeder:        
6 blokjes bevroren spinazie of boerenkool
1 el lijnzaad of chiazaad
100 ml water
100g (magere) kwark of sojakwark
½ banaan
2 handen (diepvries) bosbessen, of ander fruit naar keuze
1 el limoensap, citroensap of ½ el appelazijn
Optioneel: 5 blaadjes verse munt
Optioneel: 1 vingerkootje gember
1 ½ el topping: granola, noten, zaden, pitten of iets anders naar keuze

Benodigdheden: hoge kom met staafmixer

Bereiding:

Spoel de blokjes diepvriesspinazie eventueel kort af onder lauw water zodat de harde vries eraf is en je staafmixer er gemakkelijker doorheen komt.  Doe hetzelfde bij eventuele andere bevroren ingrediënten.

Meng alles in een hoge kom, behalve 1 hand (bevroren) bessen of ander fruit en de 1 ½ el topping. Pureer met een staafmixer en voeg eventueel een beetje water toe om het vloeibaarder te maken als je de consistentie te dik vindt.

Schenk de smoothie in een ontbijtkom en garneer met de granola, pitten of noten en een handje (bevroren) fruit.

Ben je benieuwd naar de richtlijnen voor een volwaardige smoothiebowl als maaltijd? Of ben je juist benieuwd naar de richtlijnen voor een smoothie als tussendoortje? Geef het aan bij je volgende consult, dan lopen we er samen doorheen. Een smoothie is namelijk niet alleen gezond en lekker, maar ook super gemakkelijk en veelzijdig!

 

Info, variatie & tips:

·       Waarom eiwitpoeder en wie heeft het nodig? Eiwitten zijn bouwstoffen voor al onze lichaamscellen en hebben we verspreid over de hele dag nodig. Zeker als je veel sport! Eiwitten zitten in vis, ei, vlees, zuivel, peulvruchten, sojaproducten of seitan, noten, pitten en in mindere maten ook in graanproducten. Eet je geen yoghurt of kwark als ontbijt, dan ontbreekt het daar vaak aan eiwitten. Voeg daarom kwark, skyr of sojayoghurt toe, en/of eiwitpoeder. Kies in dat geval bijvoorbeeld voor een plantaardige variant van Orange Fit of een whey variant naar keuze.

·       Kan ik iets anders gebruiken dan spinazie? Zeker! Denk aan bevroren boerenkool, bevroren broccoli of voorgekookte/vacuüm verpakte bieten. In het laatste geval is het slim om kiwi of ananas toe te voegen als tegenhanger van de aardse smaak van bieten.

·       Waarom topping? Toping is niet alleen lekker, het dwingt je ook nog eens om te kauwen. Kauwen is een belangrijk handeling voor een goede vertering. Er komen verteringssappen vrij door aanmaak van speeksel, wat helpt bij het verteren van de koolhydraten. Daarnaast stimuleert kauwen de verzadiging, waardoor je je na een maaltijd eerder verzadigd voelt.

·       Niet overdrijven met toppings: Veel topping is lekker, maar te veel topping levert ook veel calorieën. Garneer je smoothie dus lekker met van alles, want dat is gezond, het maakt dat je moet kauwen én het is lekker! Maar, garneer dan wel van alles een beetje.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg