Recept DTH

Super snelle ontbijtcake

met appel & bosbessen, of ander fruit naar keuze

Ontbijt (of lunch) voor 1 persoon, vegetarisch.
Bereiding 5 minuten + 6 minuten in de magnetron + 1 minuut rusten.

Ingrediënten:
½ banaan
1 ei
100 g yoghurt naar keuze (zie variatie, tips & weetjes)
½ tl vanille-extract
Snufje zout
15g / 1½ el havermout
15g / 1½ el volkoren meel naar keuze (zie variatie, tips & weetjes)
½ tl kaneel
¼ tl bakpoeder
½ appel
1 hand bosbessen

Topping:
2 el yoghurt of kwark
½ perzik
1 hand bessen
1½ el noten, zaden, pitten of granola
Of kies je eigen favo’s

Benodigdheden: ontbijtkom, magnetron

Bereiding:

Prak de banaan in een ontbijtkom. Voeg het ei, de yoghurt, de vanille-extract en een snufje zout toe en meng goed. Voeg de havermout, volkorenmeel, kaneel en bakpoeder toe en meng weer goed. Snijd de appel klein en roer de appel en bosbessen door het beslag.

Zet de ontbijtkom in de magnetron en laat 6 minuten op maximale stand garen.

Laat je ontbijtcake 1 minuut afkoelen. Langer kan ook. Ik vindt dat lekkerder, maar als je van warme ontbijtjes houdt dan is 1 minuut voldoende. Schep de yoghurt of kwark in het midden, verdeel daar bovenop het fruit en als laatste de noten, zaden, pitten en/of granola (zie variatie, tips & weetjes).


Variatie, tips & weetjes:

·        Welke yoghurt? Zorg dat het vloeibare yoghurt is, koe of soja, maakt niet uit, maar geen dikke kwark of Griekse yoghurt.

·        Welk meel? Het beste, meest luchtige resultaat krijg je door gebruik te maken van een meelsoort met gluten, dus volkoren speltmeel, tarwemeel of roggemeel. Natuurlijk kun je ook teffmeel, boekweitmeel of quinoameel gebruikten, maar dan wordt je ontbijtcake iets minder luchtig.

·        Noten, zaden of zaden voor gezonde vetten, een goede opname en verzadiging: dit cakeje bevat vrijwel geen vetten. Zorg er daarom voor dat je iets van noten, zaden of pitten gebruikt als topping. Deze vetten zijn niet alleen belangrijk vanwege de voedingsstoffen die ze leveren. Ze zorgen ook voor een langdurig verzadigd gevoel door onder andere het vertragen van de maaglediging en voor een betere opname van verschillende vitamines en mineralen uit de andere ingrediënten.

·        Ander fruit: alles kan! In je ontbijtcake kan bijvoorbeeld ook peer, nectarine, perzik, aardbijen of druiven. Er op kan nog heel veel meer. Eet mee met het seizoen, of kies voor diepvries.

·        Nog meer eiwitten? Sport je veel en heb je behoefte aan meer eiwitten? Voeg dan ½ scoop eiwitpoeder toe aan het beslag en 50-100 ml water.

·        Ga je intensief sporten of heb je dat net gedaan? Dan heb je meer energie nodig! Verdubbel de hoeveelheid volkoren meel en voeg 75g yoghurt extra toe.

·        FODMAP: gebruik speltmeel of boekweitmeel en vervang de appel door aardbeien of een halve, in blokjes gesneden, banaan. Gebruik lactosevrije yoghurt en garneer met fodmap-arme toppings naar keuze.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg