Recept DTH

Vanille-kokoshavermout

met variatie & tips voor als je net hebt gesport of nog gaat sporten

Ontbijt voor 1 persoon.
Bereiding 10 minuten.

Ingrediënten:   
4 el / 30 g havermout
½ el lijnzaad
½ el chiazaad
1 el kokosrasp
¾ banaan
50 ml ongezoete (plantaardige) melk
150 ml water
1 tl vanille-extract
1 el topping naar keuze

Benodigdheden: steelpan met deksel

Bereiding:

Snijd een halve banaan klein. Bewaar de overgebleven kwart voor garnering.

Mix de havermout, lijnzaad, chiazaad en kokosrasp in een pan met deksel. Voeg het water, de melk naar keuze en de klein gesneden banaan toe en meng goed.

Breng de havermout op laag vuur aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen en voeg eventueel een extra scheutje water toe als de havermout te dik wordt.

Schep de havermout in een ontbijtkom. Snijd de overige banaan in plakken en verdeel over de havermoutpap. Garneer met een eetlepel topping naar keuze. Bijvoorbeeld ½ blokje geraspte pure chocolade en ½ el kokosrasp, of ½ el granola en ½ el pindakaas of noten.


Info, variatie & tips:

·       Oeps, mijn havermout is te nat? Houd de deksel van de pan en laat de havermout al roerende zachtjes inkoken. Zo kan overtollig vocht verdampen.

·       Heb je weinig tijd in de ochtend?
Meng alle droge ingrediënten de avond van tevoren in de steelpan. Het enige wat je ’s ochtends nog hoeft te doen is alles mengen met de natte ingrediënten en koken.


·       Wil je een eiwitrijker ontbijt?
Vervang dan 1 el havermout door een flinke schep eiwitpoeder. Of, voeg samen met de natte ingrediënten een ei toe, meng eerst goed en breng de havermout vervolgens al roerende, zachtjes, aan de kook. Schrik niet, een rauw eitje in je havermout is heerlijk!! Het zit immers ook in je pannenkoeken. Vergeet in dit geval niet een extra scheutje water toe te voegen.


·       Ga je sporten?
 Voeg 2 el extra havermout toe of pas de tip hieronder toe. Iets meer koolhydraten betekent iets meer energie tijdens het sporten!


·       Heb je net gesport?  Pas dan de eiwittip van hierboven toe, maar verlaag de hoeveelheid havermout niet, voeg juist een extra eetlepel toe. Eiwitten voor herstel en extra koolhydraten om je op te laden en extreme honger later op de dag te voorkomen.

·       Ander fruit: ½ mango, peer en kaki zijn perfecte alternatieven. En, schroom niet om een klein handje(diepvries) bosbessen extra toe te voegen als je daarvan houdt.

·       Fodmap? Laat dan de lijnzaad en chiazaad achterwege en voeg 10 g havermout, quinoa-, boekweit- of teffvlokken toe.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg