Recept DTH

Lentesalade

met radijs, peultjes & verse dille

Bijgerecht of basis voor een maaltijdsalade (veganistisch, vegetarisch & flexitarisch) voor 2 personen.
Bereiding +/- 20 minuten.
 
Ingrediënten:
200 g sperziebonen
200 g peultjes 
¼ – ½ rode ui of sjalot
15 radijsjes
½ komkommer
7 - 8 takjes verse dille
6 flinke handen sla naar keuze
1 eiwitcomponent naar keuze (zie verderop)
1 koolhydraatcomponent naar keuze (zie verderop)
Peper en zout
 
Dressing:
1 ½ el olijfolie
1 el mosterd
2 el witte wijnazijn of witte balsamicoazijn
1 ½ tl honing 
1 el kokend water van de peultjes
Optioneel: 2 el yoghurt
Peper en zout
 
Benodigdheden: pan met deksel, kleine mengkom, saladekom
 
Bereiding:

Breng 500 ml water met een beetje zout aan de kook in een pan met deksel. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer de sperziebonen. Kook de ze 8 – 9 minuten in de pan met deksel. Kook na 5 minuten de peultjes mee. Giet daarna af en spoel af onder koud water.
 
Snijd ondertussen de rode ui of sjalot in fijne halveringen. Snijd de radijsjes en komkommer in dunne plakken en de dille fijn.
 
Meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met peper en zout.
 
Scheur de sla naar grof of snijd klein en meng in een saladekom met alle andere groenten, de dille en de dressing. Breng de salade op smaak met azijn, peper en zout.
 
Serveer de salade als bijgerecht of voeg er een eiwitcomponent & een koolhydraatcomponent aan toe. Lekkere combinaties voor deze salade zijn (hoeveelheden voor 1 persoon):

·        75g gerookte forel (ASC/MSC) & 100g diepvries doperwten (kook de doperwten in de laatste minuut mee met de sperziebonen en peultjes)

·        75 g hüttenkäse met 15g feta & 100g gekookte quinoa

·        100g vegetarische kipstukjes (kort gebakken) & 125g gehalveerde gekookte krieltjes (de krieltjes kun je in een pan met ruim water 15 minuten koken, waarbij je na 6 minuten de sperziebonen toevoegt, etc.)

·        Een net niet hardgekookt of gepocheerd eitje met 2 el hüttenkäse & 1 volkoren- of groetewrap. (Leg de salade op de wrap, leg het eitje erbovenop & verdeel de hüttenkäse erover.)

·        25g geroosterde pompoenpitten of gerookte amandelen & 125g gekookte linzen

·        75g gerookte zalm of 100g gebakken zalm(ASC/MSC) & 100g gekookte volkoren penne of quinoa

·        75g gerookte makreel (ASC/MSC) & 100g gekookte bruine rijst, volkoren couscous, bulgur of krieltjes

·        125 g gebakken garnalen (ASC/MSC) & 100g volkoren couscous

Je kunt deze ingrediënten natuurlijk ook lekker naar wens mixen & matchen!


Variatie, tips & weetjes:

Heb je weinig tijd? Gebruik diepvries sperziebonen! Kook de sperziebonen en peultjes dan tegelijk gedurende 2 - 3 minuten.  

Andere groenten: vervang een van beide boontjes door fijngesneden rauwe venkel. De venkel kan zowel rauw als kort gekookt, ongeveer 2 – 3 minuten in de pan met deksel. Of kies voor gekookte, vacuüm verpakte rode biet (meteen te gebruikten), snijbonen, sugarsnaps, broccoli of groene asperges.

 

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg