Recept DTH

Bosbessen bananenbrood

Tussendoortje +/- 12 plakken.
Bereiding 15 minuten + 40 - 45 min in de oven.

Ingrediënten:
100 g volkoren speltmeel of volkoren tarwemeel
100 g havermout, kokosmeel, boekweitmeel of andere volkoren meel naar keuze (gewoon 200 g volkoren spelt- of volkoren tarwemeel kan ook)
½ tl baksoda of ½ zakje bakpoeder
Optioneel: 3 el kokosrasp
Mespuntje zout
3 rijpe bananen
2 eieren
100g magere kwark of yoghurt
1 tl vanille-extract
150 g bosbessen of blauwe bessen, vers of diepvries
1 handje rozijnen of kleingesneden gedroogd fruit naar keuze
Optioneel: 1 handje pompoenpitten of zonnebloempitten

Benodigdheden: grote kom, cakevorm (+/- 25 cm) of kleine ovenschaal met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak de bananen in een grote kom.

Voeg alle ingredienten toe, behalve de blauwe bessen, de rozijnen en de pitten als je die gebruikt en meng goed. Je kunt dit ook allemaal in een blender gooien.


Voeg de blauwe bessen, rozijnen en eventueel pompoen- of zonnebloempitten toe en schep een paar keer voorzichtig om.

Schep het beslag over in een cakevorm of kleine ovenschaal met bakpapier en bak 40-45 minuten in de oven .

Laat het brood iets afkoelen, verdeel in 10-12 stukken en vries het indien wens in zodat je elke dag een vers plakje kunt pakken.

Het banaanbrood is het lekkerst vers uit de oven of uit de vriezer in de broodrooster.

Je kunt het brood 1 week gekoeld bewaren. Of 3 maanden in de vriezer. Wil je het invriezen? Snijd het bananenbrood dan eerst in plakken en vries het dan in!


Variatie, tips & weetjes:

Lekker: 2(-3) plakken voor ontbijt of lunch met een flinke schep kwark of huttenkase op elke plak en wat vers fruit of granola. 

Liever muffins? Verdeel het mengsel dan over 12 muffinvormpjes en bak 35 -40 minuten.

Meer eiwitten? Voeg een extra ei toe en 100g extra kwark. Het beslag wordt iets dunner, maar dit zal geen effect hebben op eht eindresultaat.

FODMAP? Gebruik 200 g boekweitmeel en lactosevrije yoghurt of melk. De overige ingrediënten kun je gewoon toevoegen. Met 1 plak kom je niet boven het maximaal toegestane. Of, zie hieronder de variatietips en maak een geheel groene brood naar smaak.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg