Recept DTH

Banaan-chocoladetruffels

met knapperige chocolade chunks

(Tussendoortje, +/- 12 stuks, bereiding 20 minuten + 1 uur koelen.)


Ingrediënten:    
2 middelmaat rijpe(!) bananen
4 kleine dadels of 2 el dadelstukjes (+/- 25 g)
20 g pure chocolade 70 – 85%
12 el havermout
1 – 1 ½ el cacaopoeder
2 tl kaneel
2 el cacaonibs (zie tip)
Optioneel: 1 tl vanille-extract
3 - 4 el kokosrasp + extra voor de bodem

Benodigdheden: kom, groot plat bord

Bereiding:

Prak de bananen zo fijn mogelijk in een kom en snijd de dadels klein. Snijd de pure chocolade in kleine stukjes.

Voeg de kleingesneden dadels, chocolade en alle overige ingrediënten, behalve de kokosrasp, toe aan de geprakte bananen en meng goed tot een plakkerig deeg.

Strooi de kokosrasp op een groot en plat bord. Pak vervolgens een klein beetje van het deeg en vorm het met je vingers tot een kleine bal, of iets wat daarop lijkt (het hoeft niet heel precies). Je kunt het ook voorzichtig tussen beide handpalmen rollen, maar dit werkt iets minder prettig omdat het deeg erg plakkerig is.

Rol de truffel vervolgens door de kokosrasp zodat deze rondom bedekt is en niet meer plakt. Herhaal dit met het overige deeg.

Laat de truffels eerst 1 uur in de koelkast afkoelen, dan zijn ze het lekkerst. Je kunt de truffels 5 dagen in de koelkast bewaren of 3 maanden in de vriezer.


Variatie, tips & weetjes:

·        Hoeveel per keer? Op basis van deze hoeveelheden zijn 1 – 2 truffels een prima tussendoortje.

·        Heb je geen dadels in huis? Vervang deze door gehalveerde rozijnen of kleingesneden vijgen.

·       Cacaonibs? Die heb ik niet in huis! Geen nood. Je kunt de cacaonibs vervangen door 20 g extra kleingesneden pure chocolade.

·       Variatie: vervang de pure chocolade eens door stukjes melk chocolade, karamel-zeezout of een andere spannende variant. Iets met een knappertje is wel het lekkerst. Of vervang de kaneel door koekkruiden, de cacaonibs door kleingesneden ongezouten pinda’s of rol de truffels niet door kokosrasp, maar door cacaopoeder..

·       Glutenvrij? Havermout is van nature glutenvrij, maar tegenwoordig door kruisbestuiving vaak besmet met tarwe en dus gluten. Er is glutenvrije havermout te koop. Controleer hiervoor de informatie op de verpakking. Natuurlijk is havermout ook gewoon te vervangen. Kies dan voor boekweit- of quinoavlokken.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg