Recept DTH

Sinterklaas bananenbrood

met verwarmende kruiden

Sinterklaas-bananenbrood met peer
Tussendoortje, vegetarisch (of veganistisch, zie tips onderin), 10-12 plakken.
Bereiding 15 - 20 minuten + 40 – 45 minuten in de oven.

Ingrediënten:
Optioneel: 3 el sesamzaad
2 kleine rijpe bananen
4 kleine dadels (duimgrootte) of 2 madjoul dadels (of 2 el rozijnen)
1 peer
200 g volkoren speltmeel of volkoren tarwemeel
1 tl baksoda
3 tl speculaas- of koekkruiden
1 tl kaneel + een extra snufje
Optioneel: 1 tl gemberpoeder of 1 vingerkootje verse gember (geraspt)
Mespunt zout
2 eieren
Optioneel: 1 tl vanille-extract
150 ml naturel yoghurt of karnemelk

Benodigdheden: koekenpan, kom, beslagkom, cakevorm (+/- 25 cm) of kleine ovenschaal met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.

Prak de bananen in een kom. Snijd de dadels klein. Schil de peer en snijd klein.


Meng het volkorenmeel met de baksoda, speculaas- of koekkruiden, kaneel, gemberpoeder of geraspte gember, het zout en sesamzaad in een beslagkom.

Voeg de geprakte bananen, eieren, vanille-extract, yoghurt en 4 el water toe aan de beslagkom en meng goed.

Voeg als laatste de dadels en peer toe.

Bekleed een cakevorm of kleine ovenschaal met bakpapier. Bestrooi de bodem eventueel met een beetje kaneel en schep het beslag erin. Heb je toevallig nog een banaan in je fruitschaal, halveer deze dan in de lengte en leg beide helften op het beslag (zie foto).

Bak het bananenbrood 40-45 minuten in de oven .
 

Variatie, tips &  weetjes:

·       Het lekkerst: vers uit de oven of uit de vriezer in de broodrooster.
·       Bewaren: je kunt het brood 1 week gekoeld bewaren of 3 maanden in de vriezer. Snijd het banaanbrood wel eerst in plakken voor je het invriest.

·       Liever muffins? Verdeel het mengsel dan over 12 muffinvormpjes en bak 35 -40 minuten.
·       Wanneer en hoeveel? Één plak is een perfect tussendoortje. Twee plakken zijn perfect als ontbijt of lunch met een dun laagje roomboter of pindakaas, of met een scheut yoghurt of kwark erover. Ook voor een training is 1 plak een perfecte snack!
·       Ben je een fanatieke sporter? En wil je jouw sinterklaasbrood eiwitrijker maken? Vervang dan 1 of beide bananen en het vanille-extract door 2 scoops / 4 el vanille-eiwitpoeder. Heb je neutrale eiwitpoeder, laat de bananen en vanille-extract er dan wel in. Hoe dan ook, gebruik je eiwitpoeder? Voeg dan wel 75-100 ml water of melk extra toe aan het beslag, anders wordt het erg droog.
·       Liever vegan? Gebruik sojayoghurt en voeg 1 tl appelazijn toe. Laat de eieren eruit en voeg daarvoor in de plaats 1 el olijfolie toe en 1 el lijnzaad of chiazaad, geweld in 50 ml / 5 el water.
·       FODMAP: gebruik 200 g boekweitmeel en lactosevrije melk of yoghurt. Vervang het sesamzaad door pompoenpitten. Vervang de peer door een in blokjes gesneden 3e banaan of gehalveerde druiven. Laat de dadels er lekker in, per plak krijg je hier zo weinig van binnen dat je tussendoortje ruim binnen de oranje lijst blijft, of vervang de dadels door rozijnen. 
·       Ook maken met minimale ingrediënten: volkorenmeel, bakpoeder, zout, bananen, ei en karnemelk of yoghurt zijn de basisingrediënten. Deze zijn vereist. Wat je er verder aan toevoegt kun je helemaal zelf bepalen. Enkele lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld:
o    Bosbessen of appel met kaneel;
o    Gedroogde vijgen of cranberries;
o    Geraspte wortel, walnoten, geraspte kokos en rozijnen;
o    1 ½ el cacao en een extra, in blokjes gesneden banaan.

Plan een persoonlijk advies gesprek in.

Ik help u graag verder.


Stuur mij een e-mail bericht:

Stuur mij een APP bericht:

  • nederlandse-vereniging-van-dietisten.jpg
  • kwaliteitsregister-paramedici.jpg
  • vereniging-sportdietiek-nederland.jpg
  • fodmap-dietist.jpg